top of page
  • Photo du rédacteurCBBIKBT

Saopćenje za javnost - Komisija Bijelih Traka Ženeva, 30.09.2023.


Ženeva, 30.09.2023.


Komisija Bijelih Traka i članovi plateforme "Echo Bosne" izražavavaju duboku zabrinutost zbog vandalizma koji se, prema informacijama dobijenim od Anadolija Agencije, dogodio sinoć oko 4 sata ujutro u centru Prijedora. Saopćeno nam je da su na ulazu u Čaršijsku džamiju i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor, kao i na Šehidskom mezarju "Skela," slomljeni bajrak i oštećene državne zastave i zastava Islamske zajednice.


Ovim putem apeliramo na gradonačelnika grada Prijedora da odlučno reagira povodom ovih napada.


Jučer smo svjedočili skandaloznom napadu na Spomenik na Kazanima gdje su nanijeti ponižavajući grafiti koji su povrijedili uspomenu na žrtve srpske i hrvatske pripadnosti.


Hvalimo brzu i odlučnu akciju gradonačelnice Sarajeva, gđe Benjamine Karić, koja je istog trenutka osudila ovaj varvarski čin i najavila da će šteta biti sanirana u roku od 24 sata. Prije par sati, gradonačelnica je podijelila videozapise čišćenja spomen-ploče na svojim društvenim mrežama, čime je demonstrirala svoju posvećenost očuvanju uspomene i dostojanstva svih žrtava.


Molimo gradonačelnika Prijedora da slijedi primjer gradonačelnice Sarajeva i odlučno osudi ove varvarske napade, motivirane mržnjom i usmjerene protiv muslimanske populacije u svom gradu. Čvrsta osuda od strane lokalnih vlasti je apsolutno neophodna. Vlasti Prijedora moraju poslati snažan signal kako bi osigurale fizičku i psihičku sigurnost svih ne-srpskih stanovnika Prijedora.molimo također MUP i tužilastvo da reaguju adekvatno i snažno.


Ponavljamo važnost demokratskih vrijednosti i multikulturalnog suživota koje treba čuvati u tolerantnom i inkluzivnom društvu. Akti mržnje i vandalizma ne smiju naći svoje mjesto u našem društvu.


Pozivamo na jedinstvo, toleranciju i međusobno poštovanje, te se nadamo da će sve lokalne vlasti i da će MUP i tužilastvo čvrsto se obavezati na borbu protiv mržnje i na očuvanje mira i harmonije u svojim zajednicama.

29 vues0 commentaire

Comments


bottom of page